21 JUNI 2017

OVER GRENZEN TERUGBLIK

lees meer

Zondag 21 mei stond in het teken van de theatrale audiotour OVER GRENZEN van Lubert Priems en zijn team in samenwerking met VIA ZUID in het Nationaal Herdenkingspark Hattem, langs het Nationaal Indië Monument en het Nationaal Monument voor Vredesoperaties. Deze exclusieve mini-voorstelling in Roermond was gebaseerd op een indrukkende voorstelling op de Duitse militaire begraafplaatsen in Nederland, België en Duitsland. OVER GRENZEN is voor je oren, waarin iedereen een stem krijgt. Welke grens bepaalt of je held, dader of slachtoffer bent? Het zoekt alle denkbare grenzen op in het nadenken en spreken over vrijheid en vrede. Juist hier. Juist nú. Voel jij je veilig genoeg om over de grens van je land, je huis, je huid te reiken?

14 JUNI 2017

PERI-SPHERE TERUGBLIK

lees meer

Op zondag 14 mei was het de beurt aan Benjamin Vandewalle met PERI-SPHERE (i.s.m. VIA ZUID en SoAP), een mobiele periscopische installatie in de Roermondse binnenstad; Benjamins onderzoek naar nieuwe visuele effecten, in de vorm van een performatieve één-op-één installatie, die de oriëntatie van mensen op een bijzondere manier beïnvloedt. Spiegels veranderen het vaste gezichtspunt van de mens en daardoor lijkt het alsof het lichaam zich op meerdere plekken bevindt.

11 JUNI 2017

COME IN | OUTSIDE TERUGBLIK

lees meer

Met zeer veel genoegen kijken we terug op deze fraaie reeks van gedurfde, experimentele performances nabij kunstwerken in de openbare ruimte in Roermond. De talrijke foto's en video's die de komende tijd te bekijken zijn via de KUNST OP STRAAT facebookpagina en website geven een kleurrijk beeld van deze bijzondere manifestaties. Bij de start van KUNST OP STRAAT in december 2016 was danskunstenaar Moreno Perna al te bewonderen bij de Passer voor het Cuypershuis. Begin mei kreeg de productiereeks een vervolg met een optreden van theatermaker Rita Hoofwijk i.s.m. de Jan van Eyck Academie, VIA ZUID en SoAP op de Markt; met COME IN | OUTSIDE, een open installatie die uitnodigt tot ontmoeting en uitwisseling.

07 JUNI 2017

MEIMAAND PERFORMANCEMAAND TERUGBLIK

lees meer

Bekendheid geven aan beeldende kunst in de openbare ruimte maakt Roermond aantrekkelijker voor inwoners en bezoekers. Het versterkt begrip, waardering en bevlogenheid voor kunst én stad. Dat is de kern van het project 'Kunst op straat. Een (andere) kijk op Roermond'. Naast een website, verhalenreeks en beeldcampagne over de beleving van kunstwerken in de openbare ruimte, vonden er in de maand mei ook een 4-tal performances plaats. Het doel van deze performances is om inwoners en bezoekers van de stad Roermond te verrassen met niet-alledaagse vormen van kunst op straat. Om meer oog te krijgen voor kunst in de openbare ruimte en om de verwondering daarover bij ons los te maken. Met zeer veel genoegen kijken we terug op deze fraaie reeks van gedurfde, experimentele performances nabij kunstwerken in de openbare ruimte in Roermond. De talrijke foto's en video's die de komende tijd te bekijken zijn via de KUNST OP STRAAT facebookpagina en website geven een kleurrijk beeld van deze bijzondere manifestaties.

31 MEI 2017

VOORPAGINA 1ROERMOND

lees meer

De Cuypers-kiosk op het Munsterplein was afgelopen zondag het domein van kunstenaar Branko Miliskovic die daar liefst zeven uur optrad. Deze marathonvoorstelling maakte deel uit van Kunst op Straat, een project dat zich richt op de kunstwerken in de openbare ruimte van de gemeente Roermond. De in 1982 in Belgrado geboren Miliskovic kroop voor zijn voorstelling in de rol van Pierre Cuypers. Zijn verbondenheid met de Roermondse bouwmeester Cuypers is geen toeval. Miliskovic voelt zich aangetrokken door de hang van Cuypers naar het 'Gesamtkunstwerk', dat alle kunstdisciplines in zich herbergt. In zijn werk beeldt Miliskovic vaak stereotypen uit en karakters die daarmee contrasteren. Zo staan ragfijne elegante en gestileerde bewegingen in contrast met statische machoposes met haast militaire discipline.