25 MEI 2017

PERSBERICHT

lees meer

De Cuypers-kiosk op het Munsterplein is zondag 28 mei het domein van kunstenaar Branko Miliskovic die daar liefst zeven uur optreedt; van 15 tot 22 uur. Zijn verbondenheid met de Roermondse bouwmeester Cuypers is geen toeval. Miliskovic voelt zich aangetrokken door de hang van Cuypers naar het 'Gesamtkunstwerk', dat alle kunstdisciplines in zich herbergt. Het wordt geen historische levensbeschrijving maar Miliskovic bindt de toeschouwer aan zich door een innerlijke monoloog van Cuypers. De Kiosk wordt tot de "heilige" werkplaats van de grote meester, die bijna explodeert van de creativiteit; bezoekers kunnen vanaf de trappen een glimp opvangen van dat fascinerende en magische scheppingsproces.

24 MEI 2017

DE PASSER PAST BIJ ARCHITECT CUYPERS

lees meer

Een passer kennen de meesten als een standaardvoorwerp in het schooletui. Van een geheel ander formaat is De Passer (2015) voor het Cuypershuis in Roermond. Die is ontsproten aan de geest van Maurice Mentjens uit Holtum. "Let wel, ik ben ontwerper en zie mezelf niet als autonoom kunstenaar." De jonge cultuurburgemeester van Roermond, Lucas Lejeune (13), ziet De Passer als "een echt kunstwerk op de ideale plek".

23 MEI 2017

WERELDPREMIÈRE [G]RAND MASTER DOOR BRANKO MILISKOVIC

lees meer

Zondag 28 mei is een performance over Pierre Cuypers door Branko Miliskovic uit Belgrado. Heel toepasselijk vindt de voorstelling plaats op de Cuypers-kiosk op het Munsterplein. Een manifestatie van liefst zeven uur: van 15 tot 22 uur. Het is geen toeval dat Miliskovic voor de Roermondse bouwmeester kiest. Miliskovic voelt zich aangetrokken door de hang van Cuypers naar het 'Gesamtkunstwerk', dat alle kunstdisciplines verenigt. Het wordt geen historische levensbeschrijving maar Miliskovic bindt de toeschouwer aan zich door een innerlijke monoloog van Cuypers. Miliskovic studeerde architectuur, industrieel design en beeldhouwkunst. Hij slaagt erin om stereotype en kunstmatige karakters te verbinden met een kwetsbare persoonlijkheid; serieus maar met een nostalgische ondertoon die verwijst naar zijn getroubleerde Servische jeugdjaren. Zijn performances en tentoonstellingen zijn al in tal van landen te zien geweest; in Europa, maar ook in Israël, Indonesië en Singapore tot elders in de wereld als in Canada en de Verenigde Staten. Ook het Nederlands Film Festival in Utrecht heeft eerder zijn werk onder de aandacht gebracht. Deze voorstelling is gratis toegankelijk.

16 MEI 2017

OVER GRENZEN MET LUBERT PRIEMS

lees meer

Zondag 21 mei is de openlucht theateract ‘Over grenzen’ van Lubert (Priems) in samenwerking met Via Zuid in Park Hattem aan de Maastrichterweg, Roermond. Wie naar het park komt, wacht een theatrale audiotour langs het Nationaal Monument voor Vredesoperaties, onder de noemer ‘Over grenzen’. Over grenzen is voor je oren, waarin iedereen een stem krijgt. Welke grens bepaalt of je held, dader of slachtoffer bent? Deze actuele voorstelling vertelt waargebeurde verhalen waar je nog nooit oren naar had en zoekt alle denkbare grenzen op in het nadenken en spreken over vrijheid en vrede. Juist hier. Juist nú. Voel jij je veilig genoeg om over de grens van je land, je huis, je huid te reiken? Het programma is gemaakt door journalist Lubert Priems, schrijfster Annet Bremen en stemacteurs Katelijne Verbeke en Christian Cadenbach. Deze manifestatie start om 13 uur en om 15 uur. Belangstellende toeschouwers moeten rekening houden met een beperkt aantal plaatsen; zonder reservering. Ook deze voorstelling is gratis toegankelijk.

11 MEI 2017

MOBIEL PERISCOPISCHE INSTALLATIE IN ROERMONDSE BINNENSTAD

lees meer

Zondag 14 mei is het de beurt aan Benjamin Vandewalle met Peri-sphere, een mobiele periscopische installatie in de Roermondse binnenstad. De manifestatie is van 13 tot 17 uur. Vandewalle inviteert deelnemers om in een mobiel periscoopsysteem te gaan liggen dat de oriëntatie van mensen op een bijzondere manier beïnvloedt. Spiegels veranderen het vaste gezichtspunt van de mens. Daardoor lijkt het alsof het lichaam zich op meerdere plekken bevindt. Deelnemers worden een ervaring rijker.