31 MAART 2017

performancekunst in mei  

Branko Miliskovic foto: Miljana Vuković

De kick-off performance in december 2016 gemist? De volgende twee data zijn alvast bekend. Komt dat zien! 

Zondag 07 mei 2017

Rita Hoofwijk : COME IN | OUTSIDE i.s.m. VIA ZUID en SoAP sociaal & artistiek productieplatform.

 

Zondag 28 mei 2017

Branko Miliskovic : [G]RAND MASTER

 

 

Branko Milisković (° 1982) Belgrado, Servië, is geboren in het voormalige Joegoslavië ten tijde van president Tito. Toen in 1989 Joegoslavië uiteen viel, in tijden van afzondering, embargo, de inflatie en de verwoesting van zijn land, ging Branko naar de lagere school. Na de middelbare school voor architectuur te hebben voltooid, studeerde Milisković Industrieel Design aan de Technische Hogeschool en Beeldhouwkunst bij Mrđan Bajić aan de Faculteit voor Schone Kunsten in Belgrado. In 2007 ontving Branko de Nederlandse HSP (Huygens Scholarship Programme) beurs en vervolgde zijn bachelor aan de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten in Den Haag. Hier behaalde hij in 2009 zijn diploma. Zijn Master behaalde Milisković bij Jeanne Faust aan de Hochschule für Bildende Künste, Hamburg.

 

Branko Miliskovic is als kunstenaar en persoon de perfecte belichaming van het androgyne. In zijn performances speelt hij met deze ambiguïteit: stereotype en opzettelijk kunstmatige karakters contrasteren met zijn eigen gevoelige en kwetsbare persoonlijkheid; en vrouwelijke elegantie van gestileerde bewegingen en verfijnde gebaren zijn in contrast met statische macho poses en militaire discipline.

Zijn performances hebben een serieuze en nostalgische ondertoon (verwijzend naar de getroubleerde jeugdjaren). Ze roepen een verontrustend, melancholisch effect op, dat tot nadenken stemt; zelfs wanneer deze performances worden uitgevoerd met een vleugje frivool cabaret.

 

Branko Milisković performances en tentoonstellingen waren o.a. te zien in Italië, Duitsland, België, Frankrijk, Oostenrijk, Servië, Israël, Rusland, Polen, Zwitserland, Finland, Noorwegen, Nederland, Indonesië, Singapore, Schotland, Canada en de Verenigde Staten.

 

Zijn werk is onder meer getoond tijdens het 29ste Nederlands film Festival in Utrecht (2009), tijdens TENT Academy Awards in Rotterdam (2009), Reims Scenes d'Europe (2015) in La Comédie de Reims, Galerie Metropolis in Parijs (2014), CSW / Coca in Torun, G12 HUB in Belgrado, solo producties in Kampnagel, Hamburg, Les Halles, Brussel (2011-2014), KAAI studio in Brussel (2016), CIRCA kunst actuel, Montreal (2017).

 

 

 

Rita Hoofwijk studeerde in 2016 af aan Toneelacademie Maastricht. Tijdens haar opleiding stond ze met de performance Pleased to meet you al op Festival Cement.

 

Met haar afstudeerscriptie ‘Verwondering verkennen’ won ze eind 2016 de scriptieprijs van de Faculteit van de Kunsten van Hogeschool Zuyd.

 

Na haar studie werkte ze o.a. in opdracht van de Jan van Eyck academie, nam ze deel aan Atelier Oerol/Over het IJ Festival en werd ze artist-in-residence bij SoAP en VIA ZUID.

 

“Ik ben nieuwsgierig naar dat wat er al is, maar waar je misschien niet altijd toegang tot hebt. Dat wil ik laten zien. Zo ben ik minder geïnteresseerd in het creëren van nieuwe realiteiten, maar des temeer in het kijken met een nieuwe blik naar de bestaande, waarneembare werkelijkheid,” zegt Hoofwijk.

 

Haar werk ziet ze het liefst als interventie in de dagelijkse realiteit. Het onderzoekt dan ook vaak de ontmoeting, de tijdelijke relatie tussen publiek en performer of tussen de toeschouwers onderling.

 

 

VIA ZUID - talent op weg, talentmakelaar en co-producent in de podiumkunsten, steunt nieuw talent op weg naar de professionele beroepspraktijk. In en vanuit Limburg. Dat is een avontuur dat alleen slaagt in samenwerking met publiek én diverse partners, zoals KUNST OP STRAAT. In gezamenlijkheid komen zo nieuwe artistieke projecten tot stand, voor en soms mét het publiek. Volg nieuwe makers vanaf het prille begin!

 

 

Meer informatie over de performances in mei volgt. Dus houd de website goed in de gaten.