24 MEI 2017

DE PASSER PAST BIJ ARCHITECT CUYPERS

lees meer

Een passer kennen de meesten als een standaardvoorwerp in het schooletui. Van een geheel ander formaat is De Passer (2015) voor het Cuypershuis in Roermond. Die is ontsproten aan de geest van Maurice Mentjens uit Holtum. "Let wel, ik ben ontwerper en zie mezelf niet als autonoom kunstenaar." De jonge cultuurburgemeester van Roermond, Lucas Lejeune (13), ziet De Passer als "een echt kunstwerk op de ideale plek".

10 MEI 2017

MUUR ALS INSPIRATIEBRON KLEURRIJKE SAMENLEVING

lees meer

Met de auto rijdend over de St.-Wirosingel in Roermond passeer je een kunstzinnig beschilderde geluidswal. Om de mozaïekachtige beelden in alle rust in je op te nemen, is wandelen een aanbeveling. Nog boeiender wordt het met de beschouwing van Petra Stienen. Ze weet de aangrenzende Donderberg te verbinden met een wijk in Cairo. Voor haar kan de geluidswal een inspiratiebron voor een kleurrijke samenleving worden.

26 APRIL 2017

OORLOGSLEED VERANKERD IN MONUMENT

lees meer

In de Duitse grensplaats Viersen staat Jo Hermans achter het spreekgestoelte om zijn oorlogsrelaas met een groot publiek te delen, op uitnodiging van vredesbeweging Pax Christi. Een indrukwekkende bijeenkomst in maart 2011. Anno 2017 staat dezelfde Jo Hermans (89) op 4 mei - tijdens de dodenherdenking - aan de voet van het verzetsmonument in Roermond. Dat beeld maakt in hem opnieuw het verhaal los dat hij in vogelvlucht zal vertellen. Vooral om een vredesduif te laten opstijgen.

12 APRIL 2017

DE WOLK VAN HET VRIJE WOORD

lees meer

Denkend aan wolken ziet beeldend kunstenaar Maureen Bachaus er wel duizend voorbijdrijven. Daarop voortbordurend ontstaat een ontwerp van die ene wolk. Die smeedt ze in staal. Opdrachtgever Rabobank heeft De Gedachtenwolk verankerd op een geadopteerde rotonde aan de Rijksweg-Zuid Roermond-Herten. Een uitnodiging tot open communicatie.

22 MAART 2017

BEVLOGEN DOOR 'MEISJE MET MEEUWEN'

lees meer

Vraag de Roermondenaar naar zijn favoriete beelden in de stad en geheid dat 'Het meisje met de meeuwen' hoog in de top-tien staat. Schepper Dolf Wong heeft zijn ziel en zaligheid in deze creatie gelegd. Zijn bevlogenheid is geland bij het kunstminnend publiek. Ook bij de van origine Roermondse schrijfster Pia de Jong die 'Het meisje met de meeuwen' koestert.

12