23 MEI 2017

WERELDPREMIÈRE [G]RAND MASTER DOOR BRANKO MILISKOVIC 

Zondag 28 mei 2017

Branko Milisković

[G]RAND MASTER

Performance over Pierre Cuypers

15 - 22 uur kiosk, Munsterplein Roermond

GRATIS

 

 

[G]RAND MASTER is een 7-uur durende performance van Branko Milisković. Het concept is speciaal bedacht voor de Cuypers-kiosk (1880) in Roermond.

 

Cuypers, eigenzinnig van karakter, experimenteerde met historische stijlen, met name de gotiek. Hij gaf zo een eigen gezicht aan talloze kerken, zoals de Munsterkerk, maar ook aan bijvoorbeeld het Centraal Station en het Rijksmuseum in Amsterdam.

 

Branko Milisković voelt zich net als Cuypers aangetrokken tot het “Gesamtkunstwerk”, waarbij alle kunstdisciplines worden verenigd tot één geheel. Tevens studeerde Miliskovic eerst architectuur voordat hij zich (via de sculptuur) ontwikkelde tot performance-kunstenaar.

 

De performance van Branko is geen historische beschrijving van het leven van Cuypers, maar eigenlijk meer een innerlijke monoloog van de kunstenaar. De performance gaat gepaard met intense poses en gezichtsuitdrukkingen.

 

 

 

Branko Milisković is in 1982 in Belgrado geboren. In het voormalig Joegoslavië van president Tito heeft hij sombere jeugdjaren beleefd. In 1989 viel Joegoslavië uiteen en beleefde ook Milisković de tijden van verwoesting van zijn land. Dat was in de tijd dat hij de lagere school bezocht. Na de middelbare school voor architectuur te hebben voltooid, studeerde Milisković Industrieel Design aan de Technische Hogeschool en Beeldhouwkunst bij Mrđan Bajić aan de Faculteit voor Schone Kunsten in Belgrado. In 2007 ontving Branko de Nederlandse HSP (Huygens Scholarship Programme) beurs en vervolgde zijn bachelor aan de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten in Den Haag. Hier behaalde hij in 2009 zijn diploma. Zijn Master behaalde Milisković bij Jeanne Faust aan de Hochschule für Bildende Künste, Hamburg.

 

Branko Milisković is als kunstenaar en persoon de perfecte belichaming van het androgyne. In zijn performances speelt hij met deze ambiguïteit: stereotype en opzettelijk kunstmatige karakters contrasteren met zijn eigen gevoelige en kwetsbare persoonlijkheid; en vrouwelijke elegantie van gestileerde bewegingen en verfijnde gebaren zijn in contrast met statische macho poses en militaire discipline.

 

Zijn performances hebben een serieuze en nostalgische ondertoon (verwijzend naar de getroubleerde jeugdjaren). Ze roepen een verontrustend, melancholisch effect op, dat tot nadenken stemt; zelfs wanneer deze performances worden uitgevoerd met een vleugje frivool cabaret.

 

Milisković heeft met zijn performances en tentoonstellingen veel landen en steden gezien, van Europa tot in Indonesië, de Verenigde Staten en Canada. In Nederland was 2009 voor hem een opmerkelijk jaar. Zijn werk is toen onder meer getoond tijdens het 29ste Nederlands film Festival in Utrecht (2009), en tijdens TENT Academy Awards in Rotterdam (2009).

 

Ook andere landen zijn vertrouwd geraakt met Milisković, met name ook Frankrijk, België en Duitsland waar hij heeft opgetreden en/of geëxposeerd. Enkele hoogtepunten zijn Reims Scenes d'Europe (2015) in La Comédie de Reims, Galerie Metropolis in Parijs (2014), CSW / Coca in Torun, G12 HUB in Belgrado, solo producties in Kampnagel, Hamburg, Les Halles, Brussel (2011-2014), KAAI studio in Brussel (2016), en dit jaar nog CIRCA kunst actuel, Montreal (2017).

 

https://brankomiliskovic.wordpress.com/

 

 

Foto Branko Milisković © Miljana Vuković

Foto Branko Milisković © Miljana Vuković